FÉRFI MELL ZSÍRLESZÍVÁS

A férfi mell növekedésének okai

Sok férfinél okoz önértékelési zavart a megnagyobbodott mell, hiszen felmérések szerint ez a jelenség a férfiak 40-60 százalékánál előfordul.

A jelenségnek több eredete is lehet, így többek közt összefüggésbe hozható bizonyos gyógyszerek szedésével, marihuana vagy nagyobb mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztásával, valamint az elhízással. Ez utóbbi következményét nevezik pseudo (vagyis ál-) férfi mellnövekedésnek, hiszen csak a zsírszövet okoz gondot. Igazi gynecomastia (mellnövekedés) során már a mell mirigyállománya is megszaporodik. Ezen kívül az újszülötteknél is beszélhetünk ideiglenes mellnövekedésről, aminek hátterében az anya ösztrogén hormonjai állnak, amelyek a terhesség alatt átjutnak a magzatba. Az első két esetben közös, hogy az állapot pszichés zavart, gátlásos viselkedést, önértékelési problémákat okozhat, minden korosztálynál kínos pillanatokat tud okozni a mellen levő felesleges zsír kidudorodása.


Eljárások valódi és álnövekedés esetén

Álnövekedés esetén, vagyis az esetek többségében csak a felszaporodott zsírtól kell megszabadulni. Ebben az esetben a férfi mell zsírleszívása jól ismert, egyszerű eljárás a megfelelő zsírszívó készülék és kellő plasztikai sebészi tapasztalat birtokában. A műtét során – ugyanúgy, mint más területeken-, speciális Tumescens-oldattal töltik fel az érintett részt, és rejtett, 1-2 mm-es metszésekből, mikrokanülökkel elvégezik a zsírszívást. A szép esztétikai eredmény eléréséhez nem elég csak az érintett mellen elvégezni a beavatkozást. Annak érdekében, hogy ne alakuljon ki egyenetlenség, lépcsőképződés, az egész mellkas területét érdemes megformázni a zsírszívóval.

Az igazi férfi mellnagyobbodás során mirigyszaporulatot is észlelhető, ezért ez összetettebb kezelést igényel. Ezekben az esetekben ugyanis a hölgyekhez hasonlatosan a mirigyszövetekből rosszindulatú daganatok alakulhatnak ki. Különösen fontos figyelemfelkeltő jel a férfi emlők aszimmetrikus növekedése, vagy a mellben észlelt fájdalmas, vagy fájdalmatlan csomók megjelenése. Ezért mielőbb szakember segítségét kell kérni, és az általa javasolt vizsgálatokat (mell-ultrahang, laborvizsgálat, szükség esetén biopsziás mintavétel) elvégeztetni.

A műtét során ezekben az esetekben nem elég csak a mellkas kontúrjának ismételt, férfias megjelenítése zsírszívással, de a mirigyállomány gondos eltávolítása is szükséges, amit természetesen szövettani vizsgálat követ.


A tökéletes eredmény zálogai: szaktudás és technika

A valódi mellnövekedés esetében különösen fontos maga a zsírszívó készülék. Ugyanis csak olyan eszközzel tudunk eredményesen dolgozni, amely a kemény kötőszövetes rostok közül emulgeálni tudja a zsírt. Olyan zsírleszívó készülék, amelynek a vibrációs száma alacsony tartományba esik, nem alkalmas a tökéletes esztétikai cél elérésére. Az amerikai Food and Drug Administration állásfoglalása szerint az ultrahangos zsírleszívó készülék használata éppen a bőrelhalás, ideg-, és érkárosodás veszélye miatt a férfi mellkas zsírleszívása esetén nagy kockázatot jelent. Ezért nagyon fontos, hogy a beavatkozás előtt tájékozódjunk arról, hogy a plasztikai sebész milyen készülékkel dolgozik, ne vállaljunk semmilyen felesleges kockázatot.

Műtéti idő: 1-1,5 óra
Munkaszünet: kb. 3-4 nap
Sport: 4-5 hét múlva
Rugalmas mellény viselése: 6 hét (Ez a későbbiekben sem a mozgásban, sem az öltözködésben nem zavaró, észrevétlen marad az ing alatt, néhány nap után tisztálkodás során levehető.)


Gyakori kérdések a férfi mell zsírleszívás kapcsán

  • Szükségem van-e a mellkisebbítő zsírleszívásra?

Ha melleinek nagysága, formája miatt alacsony az önbizalma, nem mer félmeztelen mutatkozni a strandon, az öltözőben, ha úgy érzi, hogy jelentősen javíthatna megjelenésén a zsírleszívás, akkor igen. A beavatkozás csökkenti a férfi mellkas zsírszövet-arányát, segít visszaállítani az arányos, férfias alkatot. Önbizalma erősödik, újra viselhet testhezálló ingeket, pólókat, bátran sportolhat, úszhat.

  • Nem lesz-e zavaró, ha csak a mellen történik zsírszívás, és a test más tájain nem?

Amennyiben más testtájakon is jelen van zsírfelesleg, és a páciens szükségesnek érzi, egyetlen beavatkozás keretében egyszerre több területen is alkalmazható zsírleszívás. Ez természetesen esztétikusabb kontúrokat eredményezhet.