HAS ZSÍRLESZÍVÁS

A zsírsejtek elhelyezkedése örökletes

Egyre többen választják sikertelen fogyókúrák és makacs zsírpárnák esetén a zsírleszívást és /vagy a hasplasztikát. Mindazoknak, akik ilyen műtétekre vállalkoznak, nagy valószínűséggel sok problémájuk van az önértékelésükkel. Valószínűleg már számtalan kúrán átestek, nyilván kevesebb vagy nem tartós sikerrel. Holott tudni kell, hogy a zsíreloszlás két tényezőtől függ: a genetikától és az étrendtől. Az örökletes tényezők határozzák meg az egyes zsírsejtek elhelyezkedését és azok számát, az étrenddel pedig növelhető vagy csökkenthető a zsír mennyisége a sejtekben. Vagyis ha örökletesen sok zsírsejt található a hason, és kevés zsírsejt a mellkason, akkor ez mindig is így lesz, és a fáradtságos munkával elért fogyás eredménye a vékony felsőtest és a nem változó, kerekebb has marad.


Az eljárások együttes alkalmazása eredményesebb

A zsírleszívás és/vagy hasplasztika jelentősen növeli az páciensek önbecsülését és javítja az életminőségét. Hogy mikor melyik eljárást érdemes választani, illetve mikor kell kombinálni a kettőt, az adottságok alapján a plasztikai sebésszel együtt érdemes eldönteni.

A zsírleszívásról tudni kell, hogy az nem fogyókúra, nem súlycsökkentő beavatkozás! Zsírleszívással az alkati tényezőkből adódó kisebb-nagyobb kontúr-egyenetlenségeket lehet csak megszüntetni, de azokat igen látványosan. A nagy "pocak" egy része sajnos a hasüregen belüli zsírt jelenti, amihez ezzel a módszerrel nem lehet hozzáférni. Zsírleszívás tehát olyan terülteken lehet indokolt, ahol a makacs zsírpárnák semmilyen módon nem akarnak eltűnni, miközben a test többi része a páciens számára elfogadható. Éppen ilyen terület lehet a has, a deréktáji „úszógumik”.

A hasplasztika leginkább akkor javasolt, ha a bőr és az alatta levő zsírréteg terhességet, szülést követően, nagyfokú fogyás után vagy előrehaladott életkorban megereszkedik és zsírszívással önmagában már nem korrigálható. Számos esetben a két módszer együttes alkalmazása jelenti a kielégítő megoldást.

Műtéti idő: 1-1,5 óra
Munkaszünet: kb. 3-4 nap
Sport: 4-5 hét múlva
Rugalmas haskötő viselése: 6 hét


Gyakori kérdések a has zsírleszívás kapcsán

  • Mennyit lehet fogyni zsírleszívással?

A zsírleszívás alapvetően nem fogyókúrás módszer, nem jár számottevő testsúly csökkenéssel. Általában testtájanként néhány deciliter, esetleg liter zsír kerül eltávolításra, ami azt jelenti, hogy a kontrollvizsgálatkor jellemzően 1-2 kg a súlycsökkenés. A jelentős változás a centiméterekben jelentkezik, ami akár 1-2 ruhaméret csökkenést is eredményezhet.

  • „Visszanőhet” a zsírpárna a hasra zsírleszívás után?

A zsírleszívás eredménye tartós, az így kialakult formák véglegesen megmaradnak, még jelentősebb hízás esetén is. Ez azért van így, mert magukat a felesleget alkotó zsírsejteket távolítottuk el, melyek száma felnőttkorban már állandó. Ha később ismét súlygyarapodás következik be, az jellemzően egyenletesen fog eloszlani a testen, hiszen a zsírsejtek már nem tudnak szaporodni, legfeljebb a méretük növekedhet. Mindazonáltal a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás elengedhetetlen az ideális súly és forma megtartásához.