TOKA ZSÍRLESZÍVÁS

A zsír több rétegben is jelen van

Mivel a nyakon megjelenő zsírfelesleg kialakulása jórészt örökletes, ezért a toka gyakran „diéta- és edzés-rezisztens”, vagyis makacsul ellenáll mindenféle próbálkozásnak.

A nyakon megjelenő zsír több rétegű, hiszen a felszínes zsíron kívül van egy réteg a bőr alatt és az ún. platysma izom fölött és a platysma izom alatt is. Ennek az izomnak az anatómiai elhelyezkedése okozhatja, hogy a nyakunkon gyakran „sávokban” öregszünk. Ráadásul a súlygyarapodáson kívül az itt megjelenő zsír mennyisége örökletes is lehet, így sajnos még kemény diétával is nehéz megszabadulni tőle.

Nyilvánvaló, hogy az áll alatti szögletben és a nyakon megjelenő zsírfelesleg nagymértékben ront a megjelenésen, mindkét nem esetében. Nemcsak az arc karaktere veszik el így, de egy jól fejlett toka akár évekkel is öregíti a „viselőjét”. Éppen ezért az itt lévő zsír eltávolítása drámai változást idézhet elő. A zsírszívás után a nyak ismét karcsúvá, fiatalossá válik, és a visszatapadó bőr feszesebb lesz. Természetesen, ha a bőr már nem megfelelő rugalmasságú, esetleg bő redőbe emelhető vagy az áll alatti izomzat középvonalban eltávolodott egymástól, szükség lehet a kiegészítő nyakplasztikára is a tökéletes arckontúr eléréséhez.


Rövid, minimális beavatkozás

A nyaki zsírszívás tulajdonképpen minimálisan invazív, ambulánsan, speciális ún. Tumescens érzéstelenítésben elvégezhető. Ez az eljárás egyrészt alig jár vérzéssel és magát a zsírszívást is hatékonyabbá teszi. Maga a műtét is igen rövid, megközelítőleg egy óráig tart, és fájdalom helyett leginkább masszírozáshoz hasonló érzettel jár. A fájdalomcsillapító kiürülése után sem kell nagyobb kellemetlenséggel számolni, a két-három órás megfigyelés után egy-két szem hagyományos fájdalomcsillapítóval orvosolható az érzet. Mivel a heg az áll alatt helyezkedik el, és legfeljebb 2 milliméteres, ez sem jelenthet különösebb visszatartó erőt.


Teendők zsírleszívás előtt és után

Mindazoknak, akik eldöntötték, hogy szeretnének búcsút mondani a zavaró tokájuknak, először feltétlenül konzultálniuk kell a választott plasztikai sebészükkel, aki ismerteti a tudnivalókat a zsírleszívásról. A beavatkozás utáni teendők listája sem túl hosszú, mindössze 2 hétig kell viselni egy speciális rugalmas szorítókötést, amely idő alatt akár vissza is lehet állni a munkába – amennyiben nem fizikai munkáról van szó. Ajánlatos kerülni az erős rágást igénylő ételeket, emelt fejjel aludni, C-vitamint szedni és sok folyadékot fogyasztani. Általában 3 hét múlva akár már a sportolni is lehet – megújult, fiatalos, karakteres külsővel, magabiztosabban.

Műtéti idő: 1-1,5 óra
Munkaszünet: kb. 3-4 nap
Sport: 3 hét múlva
Rugalmas nyakszorító viselése: 2 hét


Gyakori kérdések a toka zsírleszívás kapcsán

  • Megfiatalodhat az arcom, ha a nyakam alatt zsírleszívás történik?

Feltétlenül. Ez az egyik leglátványosabb beavatkozás, amely az arc körül történhet. Egyrészt a visszanyert arckarakter, másrészt a megnövekedett önbizalom és akár a bátrabb ruhaválasztás is jelentős változást eredményez.

  • 50 éves kor felett is beválhat a toka zsírleszívása?

Bár a zsírleszívásnak nincs felső korhatára, a tapasztalatok szerint bizonyos életkor felett az eredmények elmaradnak a várakozásoktól. Ennek oka, hogy a kor előrehaladtával a bőr kötőszövetes sövényei megnyúlnak, rugalmasságuk csökken. Ilyen esetben a zsírleszívás csak fokozza a bőr lazaságát, vagyis az még inkább lógni fog. Ezért 50 év felett leginkább nyakplasztikával kombinálva alkalmazzuk a zsírleszívást.