Az ambuláns zsírleszívás előnyei

A legfőbb előny, hogy az ambulánsan, sejtduzzasztásos (Tumescens) technikával végzett zsírleszívás annyira hatékony, hogy nincs szükség intravénás nyugtatókra, kábító fájdalomcsillapítókra, altatásra. Mikrokanülök és Lipomatic ® 2 készülékkel kényelmesen, fájdalommentesen, ambulánsan eltávolítható a tervezett zsírmennyiség. Ha 3000 ml-nél több zsírtól szeretnénk megszabadulni, az eljárás 2-3 hét múlva megismételhető. A munkából való kiesés mindössze 2-3 nap.

Műtét utáni fájdalommal sem kell számolnunk, mert a beadott érzéstelenítő oldat 16-18 órán keresztül kifejti a hatását, a speciális oldatban levő érösszehúzó anyag miatt. Tulajdonképpen ennek az epinefrin nevű szernek köszönhető, hogy a 3 liternyi zsírszívás során a vérveszteség 20-30 ml, vagyis az eltávolított mennyiség 1%- a, míg más módszereknél ez az arány akár 30-50% is lehet.

A professzionális Tumescens-technika

A zsírleszívás eredete a hetvenes évek végére tehető Olaszország és Franciaország területére. Abban az időben a zsírleszívást altatásban, folyadék bevezetése nélkül, úgynevezett “száraz zsírleszívás” formájában végezték. Később kis mennyiségű folyadékot juttattak a zsírszövetbe, ez lett a “nedves technika”. Ezek a módszerek sok vérveszteséggel jártak, és a betegeknek gyakran volt szükségük vérátömlesztésre. 1985-ben Dr. Jeffrey A. Klein, Kaliforniában élő bőrgyógyász forradalmasította a zsírleszívást, amikor kifejlesztette a Tumescens-technikát, amely lehetővé tette a zsírleszívás helyi érzéstelenítésben, minimális műtéti vérveszteséggel történő elvégzését.

A tumescent szó jelentése duzzadt és szilárd. Ez a módszer magába foglalja a bőr alatti réteg infiltrációját egy krisztalloid folyadékkal, az ún. Klein oldattal, amely alacsony koncentrációban tartalmaz lidokaint és adrenalint, majd az ez utáni kisméretű aspirációs kanülökkel végzett zsírszívást. A Tumescens zsírleszívás kifejezetten kizárja a további érzéstelenítést, akár intravénás, vagy akár a gépi narkózist.

A Tumescens-technikával végzett zsírleszívás lépései

A mikrokanülös, Lipomatic ® 2 készülékkel végzett Tumescens zsírleszívás két lépésből áll:

Tumescens érzéstelenítés

Kicsi, 1-3 mm-es bemetszéseket követően nagyobb mennyiségű ún. Klein oldatot juttatunk a zsírszövetbe. A Klein oldat tartalmaz lidokaint, érösszehúzó epinefrint, és nagy mennyiségű fiziológiás sós oldatot. Az adrenalin érszűkületet okoz, gyakorlatilag nincs vérzés, a lidokain indukálja a helyi érzéstelenítést, a zsírsejtek pedig felveszik a nagy mennyiségű sós oldatot, és pattanásig feszült léggömbhöz hasonló sejtekké válnak. Ezt követően a folyadék kb.30 perc alatt átszivárog a zsírszövet összes rétegén.

Mikrokanülös Lipomatic ® 2 készülékkel végzett, vibrációs zsírleszívás

Erről a lépésről az egyedülálló vibrációs technika menüpont alatt olvashat

A szövődmények elkerülhetők

Az ambuláns zsírleszívásnál két nagyon fontos tényezőt kell figyelembe vennünk. Az egyik a leszívott mennyiség, amely nem lehet lényegesen több, mint 3000 ml. A másik a beadott lidokain mennyiség, amely nem haladhatja meg az FDA (Food and Drog Administration) által megengedett dózist.

Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol évente kb. 600 000 zsírleszívást végeznek, Hanke és munkatársai 66 esztétikai sebész 15.336 páciensének az esetét összegezték, és egyetlen egy esetben sem találkoztak semmilyen komolyabb szövődménnyel. Ugyanerre az eredményre jutott egy 2004-2011 közti 4.381 egyént érintő svájci tanulmány is /Dermatology Epub 2011. 24. White House Center Zurich/. Eszerint az elvégzett ambuláns zsírleszívások után nem volt olyan szövődmény, amely kórházi kezelést igényelt volna. Nem észleltek sérülést, idegrendszeri károsodást, nyiroködémát, thrombosist, embóliát, de még műtét utáni folyadékgyülemet sem.

Zsírleszívás

Kattinson az ikonra a bővebb információkért!

Zsírleszívás
combról

Zsírleszívás
fenékről

Zsírleszívás
férfi mellről

Zsírleszívás
hasról

Zsírleszívás
karról

Zsírleszívás
térdről, bokáról

Zsírleszívás
tokáról

Férfi has
zsírleszívás